2010. ápr. 5.

Wudu, guszl és tayammum az állatvilágban

"Vajon nem látták, hogy [mind]annak az árnyéka, amit Allah teremtett, [reggelente és estelente] jobbra és balra fordul-alázatosan földreborulva Allah előtt?
Allah előtt borul le mindaz, ami csak létezik az egekben és a földön: az állatok és az angyalok. És ők nem fennhéjáznak.
Félik az Urukat fölöttük s azt teszik, amire parancsot kaptak." (16:48-50)


A természet, a növények, állatok, minden aláveti magát Allahnak, és szófogadóan engedelmeskedik. Egyszóval végzik a munkájukat, a kötelességüket. A Nap felkel, majd lenyugszik, a folyók, patakok folynak, a szél fúj, a hegyek szilárdan állnak, a fű nő, az állatok esznek, felnevelik kicsinyeiket, a madarak repülnek, az eső esik, a fák meghajlanak a szélben, a virágok kinyilnak és mind igy tovább.
Az ember (és a dzsinn) az egyedüli, akinek megadatott a szabad akarat, s sokszor pont ez sodor minket a legnagyobb veszélybe. Ha valamit úgy akarunk, hogy annak semmi haszna, s nem előre visz a hitben, az istenszolgálatban, hanem pont hátráltat.
Mindezek mellett, ha az ember mégis úgy dönt, hogy Istent, és nem a saját vágyait akarja követni, kötelezővé válnak számára egyes dolgok. Mint pl. az ima.
Az ima előtt rituális tisztálkodást kell végeznünk, ami kétféle, illetve három. A harmadik, a guszl, viszont a nemi élet után kötelező, mig a másik kettőből annak függvényében, hogy van-e viz a közelben, válogatni lehet. Azaz, ha van viz, wudut kell végezni, ha pedig nincs, tayammumot.
A wudu menete a következő: a megtisztulás szándékával, bismillah-t mondva kezdeni, majd megmosni a jobb, majd bal kezet 3szor, kiöbliteni a szájat 3szor, vizet szivni az orrunkba, majd kifújni 3szor, megmosni az arcot 3szor, megmosni a jobb, majd bal kart könyékig 3szor, áttörölni a fej 1/4 részét vizes kézzel, majd a tarkót, és füleket, ezután pedig a jobb, majd bal lábfejet bokáig 3szor, vegül pedig elmondani a tanúságtételt.
A tayammum menete pedig: szándék a megtisztulásra, bismillah-t mondani, ráütni két kézzel a tiszta földre, kicsit megmozgatni a homokot, földet úgy, hogy előre, hátra mozgatjuk a kezünket. Ezután áttöröljuk az arcunkat. Másodszor is rácsapunk a földre, megismételjük, az előző mozdulatot, majd áttöröljuk a jobb, majd bal kezünket könyékig. Végül pedig a tanúságtétel.
Mindhárom tisztálkodásnak vannak feltételei, érvénytelenitő elemei, a lényeg viszont az, hogy ezeket egy picit is megismerjük.

"Ti hivők! Ha istentisztelethez álltok föl, akkor mossátok meg [előtte] az orcátokat és a kezeteket könyékig, és simitsátok végig a fejeteket és a lábatokat bokáig! Ha magömléstől vagytok tisztátalanok, akkor tisztálkodjatok meg! Ha betegek vagytok, vagy utaztok, vagy valamelyikőtök az illemhelyről jön, vagy asszonyokat illettetek és nem leltek vizet, akkor folyamodjatok tiszta homokhoz, és dörzsöljétek meg azzal az orcátokat és a kezeteket! Allah nem akar semmi olyasmit kiszabni, ami terhes lenne nektek. Meg akar azonban tisztitani benneteket, és ki akarja teljesiteni a kegyelmét irántatok. Talán [még] hálásak lesztek."(5:6)

Van nekem egy macskám. Girmic. Vagy épp, mi jön a számra, úgy szólitom. Szóval Igric. Ő egy muszlim macska. Hogy miért? Amikor a szobámban aludt, én pedig álmosan keltem hajnali imára ő már kerek szemekkel bámult a sötétségbe, s hallgatta a hajnalhasadásra már csicseregve imádkozó madarakat. Aztán napközben telt az idő, észre se vettem, hogy imaidő van, csak a macskát figyeltem. Elkezdett mosakodni. Kezdte a mancsaival. Mindkettőt jól megmosta, kivül-belül, tappancsát és kézfejét...vagy lábfejét...mi az? Utána jött az arca. Egy idő után már láttam a különbséget, hogy mikor mijét mossa. Igen, az arcát mosta először, pici körkörös mozdulatokkal, majd nagyobb lendületet vett és mancsával felért a füle mögé, és a feje tetejére. Ezután jött a háta, majd a hátsó lábai. Minden mozdulat előtt pedig benedvesitette a mancsát, hogy legyen mivel mosakodni. És ezt minden nap, minden imaidőben megismételte.















Aztán itt a rendes, bő vizes változat (fürdés), talán a guszl:











És végül a tayammum:
(érdekes látvány a veréb és az elefánt-ők ezek szerint jól tudják, hogy ha nincs viz, homokot kell használni :) )















1 megjegyzés:

  1. Salam kedves Timi!

    Már megint nekem van hozzá szólni valóm mert nem bírom magamban tartani.
    Látod még az állatok is tudják csak mi emberek nem tudjuk vagy nem akarjuk tudni.Már én is sokszor figyeltem a cicáim,hogy hogyan mosakodnak és láttam a madarakat is amikor egy jót fürdenek a porban.Eddig nem jöttem rá,hogy valójában mi is ennek az oka mert most még csak tanulmányozom a muszlim vallást.Most már tudom,ők is Allahot imádják.

    VálaszTörlés