2010. nov. 19.

Végtelen türelem


Végtelen óceán partján lógatod lábad, s arra vársz, hogy a habok elérjék lábujjaid, a hullámok beássák magukat talpad alá és eltemessenek vizzel-földdel.
Arra vársz, hogy az a sok viz elfogyjon, elhullámozzon, eltűnjön a láthatárról és végre meglásd a tulsó partot. Vársz. Hiába...

Végtelen sivatag tikkasztó közepén éget a nap, s arra vársz, hogy valahol majd feltűnik egy látomás, jelet ad egy délibáb, egy kusza ábránd.
Arra vársz, hogy valami reményt adjon ahhoz, hogy továbbmenj, hogy ne add fel, mert valahol a sivatag túloldalán ott vár az óceán. Vársz. Hiába...

Végtelen idő csendes ölében megbújva arra vársz, hogy szived dobogjon, szemedben szikra ragyogjon s lelked könnyed táncba kezdjen, elröppenjen.
Arra vársz, hogy újra hallj, hogy újra tudj, hogy újra láss. Hogy lelked végre megpihenjen, hogy idő már ne is legyen, jövő és múlt egybekeljen s jelenben megrekedjen. Vársz. Hiába... Te! Kicsinyhitű!

Várakozás közben, mig nézed a tenger habjait eszedbe se jut a Próféta, ki előtt az Útmutató (Al-Haadi) megnyitotta a vizet, kinek megmutatta a tulsó partot.
Várakozás közben, mig markodban morzsolod a sivatag homokját eszedbe se jut a Próféta, kinek a Tápláló (Al-Muqeet) leküldte eledelül a mannát, és útmutatást adott a sivatag közepén.
Várakozás közben, mig számolod a perceket, várod az idő múlását, eszebde se jut, hogy az idő csakis tied, s az Örökkévaló (Al-Baaqi) az, Aki az Első (Al-'Awwal) és a Végső (Al-'Akhir), s Akihez majdan visszatérésed lesz, s minden türelmetlenkedésedért felelsz.
Mindig vársz, csak türelmetlenül. Mindig hiszel, de kicsit hitetlenül.


Ali bin Abi Talib azt mondta: "Olyan a türelem viszonya a hithez, mint fej a testhez." Azután felemelte a hangját mondván: "Bizony nincs hite annak, akinek nincs türelme!"

"Milyen jó a hívőnek! Allah csak olyat rendel a hívőnek, ami jó neki. Ha valami csapás éri, türelemmel viseli azt, akkor jobb lesz neki. Ha valami öröm éri, hálás érte, s még jobb lesz neki. Ez csak a hívővel történhet meg."(al-Bukhari)

Abu Szaid al-Khudri arról számolt be, hogy Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: "És senkinek sem adatik jobb és bőségesebb adomány, mint a türelem."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése