2010. aug. 21.

Jihad



Itt van újra Ramadan, és az emberben felélednek a régi gondolatok, betöltött és elfelejtett igéretek. Feléled a múlt évi Ramadán, a remény, hogy az ideji még annál is jobb lesz, és végül rájön az ember, hogy "harc" nélkül egy nap sem lesz jobb a többinél, kivéve, ha Allah úgy akarja.
Szóljon ez a bejegyzés a "harcról". Egy rég beigért téma, amit ha másnak nem is, magamnak megirok.

Jihad. Tele az újság vele, de egyáltalan tudjuk-e mit is jelent. Az arab forditás magyarul annyit tesz: törekvés Allah útján. Ebben a forditásban látsz valahol harcot? Háborút? Szent háborút? Én nem.
Törekedni lehet a jóra, szépre, a megbocsátásra, a szeretetre, a türelemre. Annakidején én még arra is törekedtem, hogy ne bukjak meg matekből..és igen, törekedni lehet az ellenség ellen is, legyen az belső ellenségünk-önmagunk, láthatatlan- a Sátán és a látható ellenség ellen is.
Itt van Ramadán és ilyenkor a jócselekedeteink többszörösen számitanak, ilyenkor mindenki kicsit jobban törekszik. És eltelik Ramadan, és olyankor alábbhagy a törekvés, alábbhagy az istenszolgálat, alábbhagy a lelkesedés, kapzsi és magánakvaló lesz az ember, mert hát minek is törekedni...mert a belső jihad bizony nehéz...azt a belső vadállatot megbéklyózni nehezebb mint fegyverhez kapni.

http://www.youtube.com/watch?v=KeMhA_GSyTA

Allah azt mondja a Koránban:
"...a lélekre és arra, Aki megformálta,
és sugallta neki a bűnösséget és az istenfélelmét!
Boldog, aki megtisztitja azt,
és reményében csalatkozik az, aki megrontja."(91:7-10).


"Mi a véleményed arról, aki saját kényét tette meg istenének?..." (25:43).

"Ha akartuk volna, akkor fölemelhettük volna őt e [jelek] által, ám ő a földhöz tapadt és a saját hajlandóságát követte..."(7:176)

"aki pedig félte Ura méltóságát és visszatartotta magáta kénytől,
annak a Paradicsom a lakhelye."(79:40-41).


Földhöztapadt kutyák vagyunk, lihegve állunk az önmagunk által kitalált, fabrikált istenek előtt és meghajlunk előttük. Mert a derék könnyebben hajlik, mint amennyire megfeszül. Igy dölünk be önmagunknak.

1. Aisha (Allah legyen vele elégedett) azt kérdezte: Oh, Allah küldötte, a jihad a legjobb cselekedet, ne csatlakozzunk mi is? Ő ezt mondta: A legjobb jihad a tökéletes zarándoklat. (Sahih Al-Bukhari #2784)

2. Egy ember azt kérdezte a Prófétától (béke legyen vele): Csatlakozzak a jihadhoz (harchoz)? A Próféta igy válaszolt: Élnek még a szüleid? Igen. Akkor a te jihadod szolgálni nekik!” (Sahih Al-Bukhari #5972)

3. Egy ember azt kérdezte: Melyik jihad a jobb? A Próféta (béke legyen vele) igy válaszolt: Az igazság egy elnyomó uralkodó előtt.(Sunan Al-Nasa’i #4209)

Jihadra fel! Ramadan itt van, ilyenkor a sátánok leláncoltatnak, s igy nem maradunk csak önmagunkkal-kettesben. Itt az idő és alkalom egy kis mélybenézőre...ki is bujkál odabenn..?

2 megjegyzés:

  1. Salam drága féltestvérem!

    Ennek az írásodnak ami nagyon érdekes fejtegetés inshaAllah és nekem nagyon tetszik a Jihad címet adtad ami így vagy úgy le fordítva háborút vagy szent háborút jelent.Ennek a szónak ha úgy vesszük van kétféle háborús jelentése inshaAllah persze ha így akrjuk le fordítani.Ha igen akkor nem feltétlenül a fegyverekről szóló háborúra kell gondolni hanem a lélek háborújára inshaAllah.Ezt a jihad szó leg többen a szó szoros értelmében vett háborónak fordítják és értelmezik mert ilyen világban élünk hogy szeretünk háborúzi egymással valamiért.Szeretünk okokat keresni,hogy háborúzhassunk.Ha én fordítanám le ezt a szót akkor a lélek háborújának fordítanám inshaAllah ami bennünk zajlik,a jó és rossz háborúja.Az egész éltünket ennek jegyében kéne leélni inshaAllah hátha akkor végleges győzelme lenne az igazságnak és a jónak meg a szeretetnek.Remélem ez is el következik egyszer inshaAllah amit már alig várok.
    Béke veled
    Erzsi/Lisa

    VálaszTörlés
  2. Waleykum salam!

    A Jihadot egyfelekeppen lehet leforditani-helyesen. Azt jelenti TOREKVES ALLAH UTJAN. A "szent haboru" kifejezes a kereszteshaboruk alatt szuletett, s valojaban semmi koze a jihadhoz, hisz maguk a kereszteshaboruk voltak a szent haboruk, a Szentfoldet felszabadito haboruk! A keresztenyseg raragasztotta ezt a nevet a jihadra, annak ellenere, hogy azt sem tudjak mi az.
    Ketfele jihad van, a "kis" es a "nagy" jihad, a kis jihad a fegyveres harc (aminek nagyon komoly szabalyai vannak az Iszlamban-onnantol kezdve, hogy hogyan harcoljon az ember, milyen eszkozzel ugy, hogy senkinek a jogat meg ne sertse: lasd. nem szabad biologiai, kemiai fegyvereket hasznalni, hogy a kornyezetnek ne artsunk, mert meg a faknak is vannak jogaik!-odaig, hogy milyen jogaik vannak a tuszoknak, es hogyan kell veluk banni-embersegesen!!!)
    A nagy jihadot pedig az alsobb en ellen valo torekves, az allati vagyak elnyomasanak, kordaban tartasanak szoktak emlegetni.
    Velemenyek elternek ami ezt a konkret hadiszt illeti, de nem is az a lenyeg, hogy melyik a "nagyobb", hanem az, hogy ketfele jihad van, es ha ott az ideje, mindegyiket teljesiteni kell. A belso jihadot mindig, a fegyveres harcot pedig akkor, ha tamad az ellenseg, ha haboru van.

    A Jo meg, ugyis gyozni fog, ezt mondtam neked, mert Allah megigerte. Csak ido kerdese.
    Erdekes, hogy mennyire lesed a blogomat :) aranyos toled, koszonom az erdeklodest!
    Allah aldjon!
    T

    VálaszTörlés